Tenkiu..Klik2 My Hearbeat Yaa :)

Jom Register Heartbeat.Tenkiu..Klik2 My Hearbeat Yaa :)

Monday, February 7, 2011

Contest Nama Baby Saya


Klik Banner Untuk Joint

Due Date : 1 Mac 2011

Buat satu entry menerangkan NAMA anak anda. Maksud nya. Siapa Yg Memilih dan Kenapa Nama itu dipilih.

Nama Anak: Muhammad Khair Zaquan bin Muhammad Khairi
Maksudnya : Muhammad : nama nabi/pesuruh Allah
                   Khair : Kebaikan/ Kebajikanku
                   Zaquan : Yang Cerdik

Siapa yang memilih :-  

sweetmama dan suami sama2 memilih nama anak dan gabungkan mengikut kami pnyer syarat..hehe

suami sweetmama memang dah pesan..if anak lelaki pangkal depan mesti letak Muhammad dengan ejaan Muhammad yang penuh

Sementara Khair pula sweetmama yang pilih memandangkan sweetmama memang nak nama yang mulanya huruf K memandang nama sweetmama pun ada huruf K  iaitu Khadijah dan nama suami pun ada huruf K iaitu Khairi. Selain itu Maksud Khair dan Khairi adalah sama iaitu kebaikan/kebajikan

Zaquan pula suami yang beriya2 nak letak..sbb nya bila dapat tahu/scan baby dlm perut ..adalah lelaki..dia sangat excited sbb mmg mengimpikan anak lelaki memandangkan dia seorang jerk anak lelaki tunggal dlm family..+ dia mengimpikan anak dia menjadi seorang pemain bola macam Zaquan Adha..hehe..
tapi yang penting Zaquan pun bermaksud yang cerdik.

Hope anak kami nanti jadik seorang anak yang baik dan cerdik.

Kesimpulannya..walaupun kami mempunyai syarat2 utk letak nama anak seperti nak huruf K, kami akan  sama2 cari maksud nama yang kami minat dan suka tapi masih memberi makna yang baik utk anak kami. Ini kerana nama turut memberi peranan yang penting kepada anak & tingkah laku anak kita...sbb itu nama yang baik dan maksud yang baik sgt digalakkan dalam Islam.

now sweetmama tgh preggy baby no 2..if girl sweetmama masih nak kekalkan msti ada huruf K..insyaallah sweetmama nak letak nama Siti Khairin Qalesya. Khairin membawa maksud sama seperti khair dan khairi iaitu kebaikan/kebajikanku. Qalesya membawa maksud murni.

ini dia pic my son..Muhammad khair Zaquan
sweetmama suka tgk pic zaquan masa ni..
masa ni zaquan berumur 6 bulan.
now..zaquan dah 2 tahun 8 bulan..






3 comments:

eT said...

best nama tuh...
me xder baby boy lagi...
coming soon kot..hehe

gudluck...

EZAN IDMA said...

salam kenal..comel baby :) tq join ye. goodluck :)

EiJa ZaQuaN said...

@eT: hehe.tenkiu..
ohh..iye ke..ok la tu eT dh scan 3D..insyaallah..compom boy kan..
eija x scan lagi..tp hope dpt baby girl pulak..

@Ezan Idma: tq..hope ada luck la..hehehe :)